Filterkoffie en Koffie Filters

In tegenstelling tot Koffie Cups wordt filterkoffie gebruikt in koffiefilterapparaten of door met de hand kokend water op de koffie in de filter te gieten.

Het grote voordeel van filterkoffie is dat de dosering en daarmee de sterkte van je koffie zelf te bepalen is.

Filterkoffie is er in heel veel soorten en voor de Nederlandse markt is Douwe Egberts de marktleider. Douwe Egberts Roodmerk is daarbij de meest gedronken soort. Een van de beste koffiefilterapparaten is de Excellent .

Filterkoffie is er in verschillenden malingen, van grof  gemalen tot snelfiltermaling. Maar ook in verschillende smaken zoals de Black Filterkoffie die gemaakt is van Arabica koffiebonen.

Het zetten van koffie is met de methode van filter koffie net zo snel gebeurd, en soms sneller, als met cups. Moet je koffie zetten voor meer mensen dan is de automatische koffieautomaat beter.

Met een automatisch apparaat zoals de Excellent van Douwe Egberts vul je het water reservoir en vul je de filter (bij voorkeur Melitta filters) met de koffie van je keuze. De Excellent heeft twee standen, normaal en extra heet. Mijn voorkeur is de normale stand.

Als je koffie met de hand wilt zetten dan kook je eerst voldoende water, vult de filter met koffie en plaatst die op de koffie kan. Het kokende water schenk je dan langzaam op het midden van de koffie ervoor zorgend dat de filter niet overloopt.  Laat de het water doorlopen en schenk opnieuw water in todat de pot gevuld is.

Het grootste voordeel van filterkoffie is ook gelijk het grootste nadeel… je bepaalt zelf de sterkte! Sommige mensen hebben liever een sterke koffie en anderen een “normaal” kopje. De meeste mensen hebben een hekel aan een “slap bakkie”. Om zo'n slap bakkie te voorkomen kun je een maatlepel gebruiken die je normaal gesproken bij het koffiezetapparaat zult krijgen of kunt kopen. Die maat lepels geven de maat voor 1 of 2 kopjes waardoor het doseren een stuk makkelijker wordt.

Welke methode je ook kiest, filterkoffie is nog steeds de meest gebruikte manier van koffie maken.

Koffiefilter

Speak Your Mind

*