Koffiebonen

Een Koffieboon is het zaadje van de koffie plant (de pit in de rode of paarse bes) Hoewel het zaadjes zijn worden ze toch ‘boon' genoemd omdat ze daar zoveel op lijken.

Het fruit, koffie bessen of koffie kersen, bevat normaal twee bonen met hun platte kant tegen elkaar. In in oogst van koffie is er maar een klein percentage dat slechts een boon heeft in plaats van de gebruikelijke twee. Dit noemt men een Peaberry.

Koffiebonen bevatten meellichamen (kiemwit) die 0,8 tot 2,5% caffeine, dit is een van de redenen waarom die planten worden gecultiveerd.

Omdat Koffie wereldwijd een van de meest geconsumeerde drank is zijn koffiebonen een goede manier om een waardevolle oogst te verwezenlijken en is het een belangrijk export product voor een aantal landen.

In de Verenigde Staten wordt de drank op regelmatige basis gedronken – het is bijna net zo populair als soft-drinks en zelfs water – en omdat het in zo'n groot volume wordt geconsumeerd is daar erg veel vraag naar koffiebonen en koffie.

Koffieboon structuur

Koffieboon structuur

Structuure van de koffie bes en bonen: 1: centrale snee 2:boon (endosperm) 3: zilver huid (testa, epidermis), 4: hoornshil ( endocarp) 5: pectine laag 6: pulp (mesocarp) 7: buitenste shil (pericarp, exocarp)

De meest bekende Koffiebonen komen van de

  • Coffea arabica en
  • Coffea canephora (synoniem Coffea robusta)

daarom worden deze  arabica en robusta koffie genoemd.