Illy Francis Francis X1 Trio

Een klassieker onder de Espresso Machines is de Illy Francis Francis X1 Trio, ontworpen door Luca Trazzi.

De X1 is uitermate geschikt om thuis een heerlijke espresso te bereiden door de optimale technologie, betrouwbaarheid en werking.
De Trio keuze maakt het je makkelijk om je favoriete koffie te kiezen: een ristretto (extra sterk), espresso of lungo maak je snel door de filterdrager gewoon in de gewenste stand te draaien.

Net als alle modellen die Luca Trazzi voor Francis Francis ontwierp, is de X1 Trio meer dan alleen maar een espressomachine. De zachte ronde contouren, het originele ontwerp en het gebruik van duurzame materialen zorgt niet alleen voor een mooie machine maar ook een die jarenlang dienst zal doen (mits goed onderhouden).

Produkt info kort:

  • Ideaal om thuis speciale koffie te maken met heet water uitlaat voor thee
  • Temperatuurmeter; stoom uitlaat om hete melk te maken voor cappuccinos
  • Ronde metalen houder bovenop om omgekeerde kopjes op te warmen (als je de machine aan laat staan!)
  • Te gebruiken met e.s.e koffiepads of gemalen koffie
  • Verkrijgbaar in diverse kleuren
Illy Francis X1 Trio Espresso apparaat

Illy Francis X1 Trio Espresso apparaat

Voordelen:
– design (hoewel de temperatuur meter langere tijd nodig heeft om goed te werken)
– betrouwbaar (De constructie ie redelijk goed en werkt jaren zonder problemen)
– gebruiksgemak, geen compliceerde knoppen en keuze mogelijkheden

Nadelen:
– De kopjes houder wordt niet echt warm. Dit heel vervelend want je wilt geen espresso drinken uit koude kopjes want dan is ook de koffie snel koud. Je kunt dat simpel oplossen door eenst heet water uit de machine zelf in de kopjes te doen, 20 seconden wachten en dan pas de Espresso te maken, Het duurt dan wel even voordat je 5 Espresso's gemaakt heb…
– waterreservoir zit aan de achterzijde en is lastig te bereiken.
– een espresso maken duurt ongeveer 20 seconden. Sommige andere machines doen het in 10 seconden.

Illy Francis X1 Trio Oranje

De Illy Francis X1 Trio is beschikbaar in de kleuren Amandel, Rood ,Zwart, Geel, Oranje, Lichtblauw, Blauw en in RVS

Eindconclusie: De Illy Francis X1 trio is een machine die uitstekende koffie maakt en een waar je lang plezier aan zult beleven. Voornaamste punt blijft dat je makkelijk kunt kiezen voor een heerlijke kop koffie naar je eigen keuze.

Illy Francis X1 Trio Blauw

Illy Francis X1 Trio in Blauw

Filterkoffie en Koffie Filters

In tegenstelling tot Koffie Cups wordt filterkoffie gebruikt in koffiefilterapparaten of door met de hand kokend water op de koffie in de filter te gieten.

Het grote voordeel van filterkoffie is dat de dosering en daarmee de sterkte van je koffie zelf te bepalen is.

Filterkoffie is er in heel veel soorten en voor de Nederlandse markt is Douwe Egberts de marktleider. Douwe Egberts Roodmerk is daarbij de meest gedronken soort. Een van de beste koffiefilterapparaten is de Excellent .

Filterkoffie is er in verschillenden malingen, van grof  gemalen tot snelfiltermaling. Maar ook in verschillende smaken zoals de Black Filterkoffie die gemaakt is van Arabica koffiebonen.

Het zetten van koffie is met de methode van filter koffie net zo snel gebeurd, en soms sneller, als met cups. Moet je koffie zetten voor meer mensen dan is de automatische koffieautomaat beter.

Met een automatisch apparaat zoals de Excellent van Douwe Egberts vul je het water reservoir en vul je de filter (bij voorkeur Melitta filters) met de koffie van je keuze. De Excellent heeft twee standen, normaal en extra heet. Mijn voorkeur is de normale stand.

Als je koffie met de hand wilt zetten dan kook je eerst voldoende water, vult de filter met koffie en plaatst die op de koffie kan. Het kokende water schenk je dan langzaam op het midden van de koffie ervoor zorgend dat de filter niet overloopt.  Laat de het water doorlopen en schenk opnieuw water in todat de pot gevuld is.

Het grootste voordeel van filterkoffie is ook gelijk het grootste nadeel… je bepaalt zelf de sterkte! Sommige mensen hebben liever een sterke koffie en anderen een “normaal” kopje. De meeste mensen hebben een hekel aan een “slap bakkie”. Om zo'n slap bakkie te voorkomen kun je een maatlepel gebruiken die je normaal gesproken bij het koffiezetapparaat zult krijgen of kunt kopen. Die maat lepels geven de maat voor 1 of 2 kopjes waardoor het doseren een stuk makkelijker wordt.

Welke methode je ook kiest, filterkoffie is nog steeds de meest gebruikte manier van koffie maken.

Koffiefilter

Koffie met een Hartje

Koffie met Schuim Hartje

Ook zo benieuwd hoe je een kopje koffie met zo'n hartje bovenop maakt?

En het gaat natuurlijk ook met een ander merk melk :-)